söndag 28 februari 2010

blodad tand

På grund av rådande omständigheter (meterhögt med snö i trädgården) har jag drabbats av blodad tand vad gäller inredning, ommålning och annat inomhus pyssel (vad annat finns att roa sig med när rabatter tagit riktig vintervila?). Har idag påbörjat ommålning av ett annat arvegods nämligen mormors gamla linneskåp. När jag ärvde det var det läckert målat i någon smutsgul färg... jag lutade av det omgående... men som det nu är har jag tröttnat på det stuket, nu vill jag ha allt i vitt...vitt......och åter vitt!
Så, jag drog igång idag på morgonen medans maken gick ut, vilt skakandes på huvudet (vet ej säkert om det var åt mig eller åt snön?)


Översta bilden: skåpet innan attacken, mellan: eftet svart 'kantstrykning' (blir ett shabby chick skåp)
och understa bilden: efter grundmålning ett av två (tror jag)...
Har skåpet i badrummet med lakan och handdukar i, helt perfekt, rymmer massor!
Har visst blivit lite trädgård sista dagarna här på bloggen så för att inte helt falla ur helt och hållet så bjuder jag på några bilder från trädgården, måste säga (igen) att jag vill ha vår...längtar som en tok efter att få gräva, plantera osv... känner ni likadant?

Japanskt körsbär i blom!

dubbla vitsippor


gullviva

Och tillsist en 'närbild' på bordet jag målade om häromdagen. Gårdagens bild var ju inte direkt någon bra... här ser man lite bättre efter 'avskavning' iallafall:

Kramar till er alla!
Ullis

lördag 27 februari 2010

trädfällning och inredning

Efter gårdagens plusgrader med takdropp och hopp om att våren var på väg snöar det återigen utanför mitt fönster. Ytterligare ett äppelträd har gått åt pipsvängen eller åtminstonde ramlat ner till backen, kvar finns nog bara någon lite större gren, tråkigt för i det äppelträdet hade jag en 'Lykkefynd' som klättrat ända upp i toppen... få se om den överlevt eller om oxå den lagt sig tillrätta på marken...
Nåväl, den dagen kommer när snön smält bort och dessa träd och grenar skall forslas bort från trädgården... ingen idé att ta ut det idag: "den dagen, den sorgen".
Lovade ju att visa mitt schabbiga bord som jag fixat:
Syns visst inte så bra på denna bilden men det är avskavt på kanterna så den svarta färgen skiner igenom...


Ja, det är faktiskt hyacinter i skålen på bordet... kunde inte 'hålla' mig när IKEA sålde ut dem för 20kr för 3 lökar... de är vita till färgen och jag tycker om dem trots att det inte är jul....
Annars har jag faktiskt köpt riktiga påskliljor...visserligen de där små, söta : 'tet a tet'
men som vi sjunger i visan; julen varar ända till påska... så helt fel ute kan jag väl inte var bara för att jag har hyacinter och påskliljor inne, eller?

Krukan blev iallafall bra när jag fått dit en murgröna på båge, så nu pryder den fönstret inne i matrummet!

Bord och stolar är ommålade arvegods, soffan och båda skåpen är auktionsfynd...oxå ommålade...
har sagt det tidigare: loppis och auktioner är roliga nöjen!
Det kan dock medföra en hel del jobb att göra fynd; Soffan har jag målat och bytt klädel på liksom på stolarna...
Herregud! Nu är det inte snöflingor som kommer från skyn utan lovvikavantar...jisses... fortsätter det så här så kommer ju snötäcket inte att försvinna utan bli ännu större...Tycker inte om det här!!!
VILL HA VÅR!
Nu ska jag eller (förhoppningsvis maken) åka och hämta yngsta sonen på fotbollscup innan vi ska iväg och äta med mina föräldrar och mina syskon med respektive, en lite sen födelsedagsmiddag för min pappa som fyllde år för en vecka sedan...Grattis i efterskott, igen Pappa!
Ha en riktigt trevlig, mysig och skön lördagskväll!
Kramar Ullis

fredag 26 februari 2010

Bokfynd

Hej!
Igår spenderade jag sågottsom hela dagen tillsammans med min kompis Maria, vi hade supertrevligt när vi  sprang på bokrean och vilka fynd jag gjorde:

Orkidéeboken kostade bara 29kr...
snickeriboken kostade 59kr, den är inköpt med tanke på min svåger; Anders. Han är möbelsnickare som sadlat om men som gillar lite extrakneck. För tillfället snickrar han takhängda hammockar till försäljning, ska försöka få till en bild på dem oxå så ni får se, de är iallafall riktigt mysiga och sittvänliga! (Jag har naturligtvis en...)


Karin Berglunds bok om Linné
har velat ha den länge och nu köpte jag den!
Detta är väl historia om något...tänk att en svensk "hittat på" systema naturae....

Inspiration!


Å denna hade jag beställt via nätet, ej någon reabok men ett riktigt fynd iallafall!
Gillar 'shabby chic' så direkt efter stadstrippen igår började jag måla om ett gammalt bord:


Har nu strukit det 2 ggr med vit grundfärg efter att först ha målat kanter med svart färg. Detta för att sedan kunna skava bort lite av den vita färgen för att få till det där slitna shabbiga stuket...
Återkommer med bild när allt torkat!

Gjorde oxå ett besök på Pk Design en 'favvo' butik å det verkar som om jag ej kan gå in där utan att komma ut med en kassen med något i...
igår blev det en snygg kruka med lejonhuvud...

Har tänkt mig en murgröna på båge...
vad tror ni; kan det bli bra?
Nähä, det här duger inte: åter till målning av bordet, sista strykningen med färg ska på och sedan ska det skavas av lite här och där...
Ha en riktigt bra dag trots mer snö....
längtar efter våren!!!!!
Kramar Ullis









torsdag 25 februari 2010

fröjd för både öga och gom

Igår hade jag strul med bloggen, vet faktiskt inte vad som var felet...och idag funkade tekniken...
Har ni tänkt på att februari snart är slut, å sedan kommer mars och det är ju verkligen en vårmånad! (hoppas jag och om vädergudarna vill).

Häromdagen kom min kära mamma och pappa på besök, de hade inte bara med sig supergoda semlor utan mamma hade även med sig 2 stycken helt underbara kuddöverdrag som hon sytt till mig…de är broderade med min och makens initialer samt årtal och blomslinga; hur fina som helst. Tack mamma!!!


Igår var yngsta sonen till Linköping på fotbollscup hela dagen, han kom hem sent igårkväll och var jättetrött, tyvärr hade de ej gått vidare till final så de var lite besvikna, men de hade blivit på lite bättre humör eftersom de på hemvägen gjorde ett stopp vid cloettabutiken utanför L-köping. Älsklingen hade tänkt på sin mamma och köpt en hel låda med sockerbitar till henne, lilla hjärtat…

Så idag bjuder jag inte bara på ögongodis utan riktigt snask!

Eftersom snön fortfarande ligger meterdjup utanför tänkte jag visa min favorittapet, den heter, naturligtvis, ‘garden’ och finns hos borosan. Jag har den i sovrummet, som är ganska litet med snedtak så det är ej så mycket vägg, tror annars att den kanske skulle bli ‘förmycke’om man tapetserade ett helt rum med den…?



Och igår kom det oxå mer fröer med posten (hade gjort en efterbeställning hos STA) och jag behöver ju inte direkt oroa mig för problem med stratifieringen så kallt som det är fortfarande…
 
Nu ska jag göra mig klar, för jag ska åka till Örebro och gå på bokrea med min bästa trädgårdskompis Maria, jag hoppas att jag kan göra några fina fynd....
Ha nu en riktigt bra dag!
Kramar Ullis

tisdag 23 februari 2010

tisdag

God förmiddag på er alla 'där ute'!
Vissa dagar är tyngre än andra, idag tror jag att jag har en sådan dag. Mår inte helt ok utan håller mig hemma från jobb för att kureras...
Hann ju ej med något inlägg här igår, kan bli så ibland när man har mycket som ska uträttas en förmiddag innan kvällsarbetspass och dessutom har några rastlösa grabbar hemma som inte vet vad de ska hitta på. Tänk att det problemet kommer inte jag ihåg att man hade som barn.... kanske dagens ungar/ungdomar ska ha allt för mycket serverat så att deras fantasi inte utvecklas lika bra som "förr i tiden"?

Nej, nu tar vi lite trädgård så man blir på bra humör:

Detta är en bild på en brudbukett samt tärnbukett som jag band för några år sedan, det var en tjej som ej ville ha någon traditionell, stel (som hon sa) brudbukett, för se: det var 'inte hon'. Hon kunde tillochmed tänka sig att ha en bukett smörblommor som brudbukett....men det tyckte inte hennes syster som tog kontakt med mig. Jag gjorde då iordning en bukett med rosor från min trädgård och tjejen blev 'själaglad' och tyckte den var perfekt...
Slutade med att jag fick göra alla buketter till bröllopet plus bordsdekorationer och de andra blomsterdekorationerna till bröllopsfesten. Jättekul!

Blandad bukett från trädgården...
Måste säga att jag älskar att få gå ut och plocka buketter... det är något magiskt med det, för ingen bukett blir ju den andra lik....


Min favoritoas i trädgården, dammen....
det mörka bladverket längst upp är min tysklönn; Acer pseudoplatanus atropurpurea. Helt underbar lönn...silar solljuset så det blir alldeles kopparfärgat...magnifikt! Har du inte någon tysklönn så skaffa dig en, jag lovar, du blir inte besviken!
Ha nu en riktigt bra dag, sköt om er!
Kramar Ullis

söndag 21 februari 2010

fotografering

Goddagens!
Vilken fantastisk fin dag vi har idag, 10grader kallt, strålande sol och frisk klar luft. Efter gårdagens snöoväder känns detta riktigt trevligt. Maken och sonen har varit på taket och skottat av all snö, säkert flera ton...iallafall blev drivorna runt huset större och större. Kommer inte ihåg när det var så här mycke snö sist...måste vara mycket länge sedan...


Jag har idag roat mig med fotografering, lite inspirerad efter att ha tittat på Kicki Nilssons vackra bilder (visade ju några för er igår) så tänkte jag att jag skulle exprementera lite med våran kamera. En helt 'vanlig' digitalkamera...har ju tidigare mest fotat "lite i förbigående" men alltid varit avundsjuk på dem som kunnat med att justera med zoom, iso, ljus osv för att fåtill 'känsla' i bilden.
Kan tala om att det är skitsvårt! Jag får nästan inte alls till det, ibland för mörkt å så när jag tror att jag lyckats ställa in blir bilden alldelse grumlig... men, men jag tänker inte ge upp utan fortsätter träna vidare, kanske lyckas jag oxå någon gång.

Först höll jag på ute och fotade knoppar ( är ju förtjust i dem!)



Samma gren med knoppar men med olika inställningar på kameran...tror det handlar om iso-tal, vad nu det är? troligtvis något med ljuset...?!

Nåväl, efter en stund i snön gick jag in...och fortsatte...det här är ju KUL!

ser ni vad det föreställer?
en liten campanula...



Å så lite bilder på hortensia...en favorit i repris;

Gud så kul detta är, vill gå en kurs och lära mig fota på riktigt...vill ha en systemkamera oxå (det har jag hört ska vara bra?! iallafall kan man skruva ännu mer på dem...) spännande...kanske nått att önska sig när man fyller år, synd att det är så långt kvar...oktober...och jul har det nyss varit...
Jaja får väl köra vidare med min canon så länge...den duger nog kanske till mig, iallafall i dagsläget...
Ha en jätteskön söndag!
Tack för titten in till mig. Kramar Ullis

 


lördag 20 februari 2010

varning

Godförmiddag på er, idag har det utfärdats en klass 2 varning här där jag bor (typ mitt i sverige) det innebär att man ska lämna bilen ifred, stänga dörrar och fönster å bara sitta inomhus och titta ut på stormen som ska komma... naturligtvis måste jag ju trotsa denna varning. Mjölken, brödet och en hel del annat saknades i kylskåp och skafferi så det var bara att dra ner mössan över öronen och ge sig ut i snökaoset. Äldsta sonen skjutsade mig dock (han har en 4 hjulsdriven jeep) och jag var ganska glad att slippa köra och dessutom få bärhjälp...!
Väl hemkommen och shoppingbagen upplockad satte jag mig ner...tråkigt...vad göra nu...? Har inte direkt någon inspiration att göra något alls, dessutom känns det som om det ej är så stor ide heller när strömmen kan gå närsomhelst ( vi brukar drabbas så fort det kommer några mm snö eller blåser ngn sekundmeter) så idag känns risken skyhög över att vi ska drabbas...
Tittade in till några av alla trädgårdsbloggar som jag följer och blev genast på mycke bättre humör! Tack alla ni 'därute' som förgyller min vardag, ger inspiration och glädje för att inte tala om allt man lär sig av att läsa andras bloggar. Känns som om man fått "ett helt gäng med nya kompisar" å det är ju underbart. Skickar därför en STOR kram till er alla som läser min blogg, lämnar kommentarer och kommer med glada utrop!
Idag bjuder jag på några bilder från min trädgård, det är inte jag som är fotograf utan en proffsig sådann från nerikes allehanda; Kicki Nilsson. Hon var här tillsammans med journalisten Ingalill Bergensten för ett par år sedan och gjorde ett reportage om Blomsterbo, så håll till godo:





Det syns verkligen att hon är proffs på fotografering! Så vackra bilder och sådant djup... nästan så att man skäms lite för ens egna tillkortakommanden med kameran...
 Ha nu en riktigt bra lördag och var rädda om er och stanna inomhus!
Kramar Ullis

fredag 19 februari 2010

saga

Lovade ju en saga tills igår men andra saker dök upp som var tvugna att akut åtgärdas så den hanns inte riktigt med, men jag håller vad jag lovar så; varsågoda:
Sagan om haggtornsträdet på Carlforsvägen:
Det var en gång ett litet hagtornsträd som stod planterat vid min mor och fars hus i M-hyttan (på carlforsvägen) det var ett litet sött träd, vitblommande och rart men kanske inte så smart planterat. Det stod nämligen precis i vägen mellan två sliperskanter där man måste passera med gräsklippare för att kunna klippa på nedre etagen i trädgården...dessutom var det en ganska rejäl slänt ovanför trädet.
detta innebar att trädet blev mindre och mindre då den stora gräsklippartraktorn skalade av lite då och då från både krona och stamm deroende på hur och vem som framförde detta ohyggliga åkdon med vass rotator som obönhörligen och effektivt klippte ner inte bara gräset utan även annat...tror tillochmed att trädgårdstraktorn någongång välte över detta stakars lilla tynande träd som mer och mer började likna en buske. Far i huset tyckte att busken/trädet skulle slängas på komposten, för det stod ju bara i vägen och inte var det särskildt fint heller....(konstigt efter så mycke hård "beskärning").
Nåväl, där kom undertecknad (har alltid strävat efter att få vara huvudperson i en riktig story) som en räddande ängel på en vit springare... ok då, orange volvo men ändå...
trädet grävdes upp och faktum var att rotklumpen var betydligt större än grenverket...så det tog en stund men efter några svettiga timmar var hagtornen uppe. Det lilla trädet skulle få flytta hem till min trädgård där det skulle få må bra och ej råka ut för några otäkheter problemet var bara transporten dit...3km, kantänkas inte så långt men för långt för att bäras dit, och rotklumpen var ju för stor för volvons bagageutrymme trots nedfällt baksäte. Hur göra nu då?
Jo, lösningen kom i form av min lillebror R som helt sonika fick sitta i baksätet med rutan nedvevad och hålla i trädet utanför bilen, och jodå han satt på högersidan så trädet var ej mitt i vägbanan och det är tur att det ej var längre än 3 km till Blomsterbo eller att vi bor på landet där polis saknas...för det var nog en skojig syn att skåda....Nu lever trädet gott, det har vuxit och blommar mycket rart på sommaren. Snipp snapp snut så var denna saga slut.
Detta är en bild på hagtornsträdet, inte någon bra sådann men ändå...
Det är den knotiga stammen med krona i bakgrunden mitt i bliden, lovar: ska ta bättre bilder på detta träd till våren/sommaren!
Må så gott! Kramar Ullis

onsdag 17 februari 2010

Lycka

"Vill du bli lycklig en dag, så drick en flaska vin;
vill du bli lycklig en månad, så skaffa dig en kvinna;
vill du bli lycklig hela livet, så skaffa dig en trädgård"!
Kinesiskt ordspråk.
Visst är det sant... jag menar att man blir lycklig av att ha en trädgård!
Håller ni med?!

Visst blir man lycklig när man ser att solfjäderslönnen (acer shirashiwanum aurea) överlevt vinterns kyla...
å så kan man ju inte låta bli att le när  acer pseudoplatanus brilliantissimum slår ut sina rosaskimrande blad

Ser ni att knoppen liksom är sprängfylld...

Knoppar är så läckra:







De förebådar så mycket, å snart (hoppas jag) är 'knoppsäsongen' här!
"Att leva är inte nog; solsken, frihet och en liten blomma måste man ha"
HC Andersen
Ännu en klok man som sade mycket bra, dessutom skrev han otäckt bra sagor...
å imorgon tänker jag nog berätta en för er...
tills dess;
Ha det så bra, kramar till er alla!
Ullis

tisdag 16 februari 2010

Pelargoner

Idag tänker jag börja med omplanteringar, nerklippningar och sticklingstagande från pelargonerna som övervintrat inne i mina förnster (har ej sett snyggt ut, men vad gör man med älsklingarna när man ej har något annat ställe att gömma dem på?)Kanske är det lite i tidigaste laget men det struntar jag i! Jag känner för detta idag! Å nog ser det väl ut att behövas?:



Hoppas att de inte får skrämselhicka och lägger av  pga min behandling men särskilt vackra är de ju inte direkt nu...

Har ju tidigare berättat att jag är en samlare...
naturligtvis samlar jag också på pelargoner men där har jag iallafall en begränsning: fönstren räcker inte till för vinterförvaring mer än till ett 20-tal olika sorter så samlingen kan inte utvidgas så mycket mer. Brukar dock nästan varje år lockas att införskaffa ytterligare sorter som jag "bara-inte-kan-vara-utan", tur i oturen så brukar platsbristen iallafall lösas av "naturliga avgångar"(låter bättre än att de dör?!)
Nåväl: nu väntar jorden och pelargonerna på mig!
Ha en skön och trevlig dag!
Höll på att glömma: Grattis Charlotte Calla till 1:A OS guldet, vi hoppas på fler...!
Kramar Ullis