söndag 12 september 2010

På begäran: Benved

Hej mina vänner!
Häromdagen visade jag frukterna från den underbart fina körsbärsbenveden; Euonymus Planipes (inte det lättaste namnet vare sig att skriva eller säga...).
Ett flertal av er hade inte sett detta underbara lilla träd förut och önskade mer information om det, så varsågod:
Ett litet träd-buske som blir ca 3 meter hög, kommer från nordöstra Kina. Höstbladen har en lysande vacker röd färg och frukterna är, som jag tidigare sagt, spektakulära både i form och färg.
Härdig i zon 4-5

Det finns totalt ca 175 olika arter av släktet benved. De härstammar från norra halvklotet med centrum i östasien och himalaya.
Många av dem är mindre härdiga men ca ett 30 tal fungerar utmärkt på våra breddgrader.

De trivs bäst i lite skyddat, ljust läge med näringsrik, väldränerad jord.
Lätt att fröså men går även bra att föröka med sticklingar.

Frukter på körsbärsbenveden. Här ser ni den vackar röda höstfärgen fint.

Det finns benved som blir små träd men oxå de som mer har en buskform. Ett flertal klättrar, å passar då utmärkt mot husväggen eller som marktäckare.
Euonymus Fortunei Emerald´n gold
En benved som inte blir så stor utan växer mer ut åt sidorna. Denna kan man köpa uppstammad vid vissa plantskolor. Just denna planta står lite för soligt- den har blivit lite solblekt. Just emerald´n gold och emerald´n gaiety behöver lite mer skuggigt läge för att utveckla sina vackra variegerade blad.

Euonymus fortunei Emerald´n gaiety

Detta är en 'minibenved' Euonymus Radicans jämför med aklejans blad till vänster så ser ni storleken på denna söta lilla benved. Passar utmärkt som marktäckare!
Hoppas ni skaffar er ett benved för det är otroligt lättodlade och vackra små träd/buskar!
Lycka till!
Kram Ullis

4 kommentarer:

 1. Euonymus radicans var en ny bekantskap! Kul, gillar benvedar skarpt och skriver gärna upp en till på jaktlistan! :-) Vi har en "liten benved", en Euonymus nanus, men din radicans ser ju ännu mindre ut (annan form på bladen också).

  SvaraRadera
 2. Tack för all information! Det blir en körsbärsbenved när vi åker på inköpsfärd till Zätas i veckan! Gillar dessutom variegerande blad, vilken av de två du visar vill du rekommendera? Utrymme är inga problem.

  SvaraRadera
 3. Laila: Då rekommenderar jag emerald'n gaiety och då gärna en på stam: jättesnygg!
  Arboarkticum; vore intressant att se nanus-för den vet jag inte hur den ser ut...kan ni inte fota den och lägga ut på er blogg?/ Ullis

  SvaraRadera
 4. Jag är mycket förtjust i benved, körsbärsbenved är så fin, ditt träd är lite extra!

  SvaraRadera