söndag 18 april 2010

Operation räddning

Vinterns härjningar har gått hårt åt en del växter i trädgården, en del så hårt att räddningen är omöjlig...
Min dvärd ek, Querces palustris 'green dwarf' är numera helt nedklippt, återstår att se vad som händer om den orkar skjuta några skott nerifrån?!
Andra växter har endast drabbats med avbrutna grenar, så idag på morgonen gick jag en sväng med sekatören.
Kom fram till surjordsrabatten utmed vägen och fick se; en rhododendron som var helt splittrad...Ajajaj, det gör ont i ett trädgårdsamatörhjärta när man ser sådant...
min första tanke var att; hm, bara att gräva upp och kasta på komposten...
men då tog sjuksköterskan i mig över; Stop där... varför inte prova något först, kan ju inte ge upp direkt...
ok, gipsning...nej...funkar nog inte så bra utomhus på en rhoddis...
så det fick bli en variant...med hampasnöre:

Om det lyckas? Återstår att se...annars får jag väl gräva upp den då!

Annat tråkigt som inträffas och som ej gick att 'binda ihop' var en avbruten stor gren av
 Magnolian 'Leonard Messel'
så då tog jag in grenarna och satte i vatten, vet inte om knopparna slår ut men om de gör det så kommer jag att ha snyggaste buketten inomhus om några veckor!

Har för övrigt sett årets första huggorm i skogsbrynet...mindre trevligt... jag brukar jaga bort dem med hot om spadar i huvudet (ja, jag vet att dem är fridlysta) men kommer de in på min tomt och jag är i närheten så riskerar de hårda tag!!!
Maken säger att de är revirdjur så om jag slår ihjäl en kommer det iallafall en ny...OK, det skiter jag i, jag förklarar krig mot dem iallafall!!!
Akta er alla ringlande, sicksackfärgade otäckingar, kom inte till Blomsterbo för då får ska ni få se på andra bullar....eller jag menar spadar....
Å, kom ihåg att jag varnat er...ja iallafall här på bloggen...

Dessutom misstänker jag att de livnär sig på mina söta grodor som bosatt sig i dammen och snart har ett jätte BB där (tror jag iallafall som de förlustar sig...å högljudda är de också!)
Å jag måste få säga att jag hellre har ett gäng kväkande grodor än ringlande ormar på gården!

Nej ni alla goa, nu ska jag gå ut och fortsätta städa i trädgården, kanske också att jag kan få jaga några inkräktare på flykten, man vet aldrig...
Ha en superskön trädgårdssöndag!
Kramar Ullis
4 kommentarer:

 1. Du är modig, du, som ger dig på huggormar! Jag skulle nog springa och skrika... Som tur är, har vi inga sådana monster här!
  Tråkigt med alla växter, som snön har skadat! Ska verkligen bli spännande att se om den hampsnöre-förbundna rododendronen klarar sig. Jag håller tummarna!
  Ha en skön söndag, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Lycka till med dina första hjälpen-förband. Vi har klarat oss ganska bra från avbrutna grenar, men stiftet med sårbalsam till gnagda stammar är nu nästan tomt.

  Klart ormen vill åt dina grodor. Bästa boten mot huggormar vet vi annars av erfarenhet är... snok! Snoken är en smula större än Hugo huggorm, och sedan han flyttade in håller sig hans sick-sackmönstrade släkting borta! (sen finns det folk i familjen som tycker att Hugo egentligen är trevligare än snoken, men det kan vi ju tala tyst om)

  SvaraRadera
 3. Det är väl helt klart att det är grodorna som lockar huggormen. Kanske tur att man inte har någon damm!?
  Här har det också gått åt en del växter, framförallt lavendeln som inte gillade att ligga begravd under blötsnön så länge. Sen har ett vårolvon fått väldigt mycket stryk, tror inte att den hämtar sig och ovanpå det även min favoritbuske, Cotoneaster salicifolius (ett vintergrönt storväxande oxbär). På den fick jag klippa bort halva busken - fast den var jättestor så det syns inte som tur är.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt när det fläks så där, hoppas den går att räddas.
  Mariana

  SvaraRadera