onsdag 18 september 2013

Sköna sorbus

Goddagens!
Här bjuds det på rönnbär idag, släktet Sorbus är ett trevlig busk/träd släkte med många olika varianter på såväl växtsätt, bladform och bärfärg!

Först ut, en gigant; Sorbus ullung dodong. Med åren ett stort träd med stora blad och stora klasar av vackert orangeröda bär. Vacker höstfärg! 

En av mina favortirönnar; Sorbus Chinese lace, kallas oxå för spetsrönn eller ormbunksrönn för dess speciella bladform. Bären små och röda, ett vackert träd som blir 7-10 m

Sorbus Cashmeriana, kashmirrönn har vita bär. Blir ett flerstammigt träd/buske med tätt växtsätt. Bladen små och får fin höstfärg. 

Sorbus vilmorinii 'räkrosa' får som namnet antyder rosa frukter. Ett relativt storvuxet träd med lite glesa fruktklasar.
Läcker färg på bären även om mitt foto inte gjorde dem rättvisa...

Sorbus commixa Birgitta är ett mindre träd med klart gula frukter. Lyser i solen!

Sist ut är pärlrönnen Sorbus koeheana
En mindre flerstammig buske med vackra vita pärlor... Utmärkt för den lilla tomten. Får som de flesta rönnar en vacker höstfärg även om det bara börjar anas... Snart flammar och brinner rönnarna i varmaste orange-gul-rött!
Det var allt för idag, tack för titten!
Kram Ullis

2 kommentarer:

 1. Jag gillar också rönnar och har precis planterat en Sorbus cashmiriana mot en vägg. Jag hoppar att den ska båga sig ut över gången som går en bit från väggen. I plantskolan står flera frösådder, bland annat av "räkrosa". Det ska bli spännande, men kommer att ta många år.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Ja, de är verkligen fina. Gillar min pärlrönn störtmycket men vill ju ha fler efter att ha sett dina.
  Kram Eva

  SvaraRadera