söndag 25 maj 2014

Slippa ogräs...

Ja, det vore ju en dröm minsann!
För nog är det så att ogräset växer snabbare än allt ädelt eller inbillar jag mig bara det...?
Men, man kan ju iallafall plantera marktäckare som håller undan ogräset till viss del...
Revsuga: ajuga är en bra marktäckare ovan är det sortnamnet braunhertz som breder ut sig med sina brun/mörkgröna blad och vackra blåa pyramider av blommor.
Vintergröna, vinca major är oxå en finfin marktäckare som blir tät och bra. Finns i flera namnsorter...och med flera olika färger på blommorna.

Geranium, näva är oxå en trevlig blommande marktäckare. Ovan är det Ballerina som blommar med söta ljusrosa blommor:

Hasselört, asarum europeus bara älskar jag! Oh vad jag tycker bladen är vackra...glänsande gröna med lite antydan till nerver...och som den täcker bra!!! Ljuvlig...! Och faktum är att den blommar oxå fast inte så pråligt som vissa andra:) nej man får liksom leta lite under bladen, har man tur finner man en liten brun klocka...

Vårsköna eller claytonia sibirica heter denna lilla rosa sötnos. Kanske kan jag tycka att namnet är lite missvisande eftersom den blommar och blommar från tidig vår till hösten kommer. En väldigt trevlig växt som frösår sig och täcker stora områden relativt snabbt. Och är det så att den hamnat 'fel' är den väldigt enkel att dra upp!
Rekommenderas!

Å så en av mina absoluta favoriter när vi pratar marktäckare... Cornus canadensis
Amerikans krypkornell. Är en perenn liten lignos som sprider sig med rotutlöpare.
Trivs i lite sur jord, med andra ord en toppenbra marktäckare i surjordspartier!
Idag så här på morsdag är det betydligt svalare temperaturer...och jag tycker det är lite skönt... En mellandag för vad jag förstår ska värmen komma åter till veckan.
Nu har jag precis tagit ur rabarbermarängpajen ur ugnen, får den svalna lite medans jag går ut och vattnar lite!
Ha en underbart fin dag!
Kram Ullis

2 kommentarer:

 1. Marktäckare gillar jag och det kunde faktiskt varit hos mig du fotat. Hasselörten har jag kämpat med i flera år innan jag hittade en sort som fick vara ifred för sniglarna och trivdes här, men nu är det fina kuddar. Vårskönan är dock ny för mig, och den lägger jag på minnet.
  Tack för trevligt inlägg
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vintergrönan har jag i massor här. Den är liksom lite av "har man väl fått in den i trädgården så går det inte att bli av med den...". MAO vi är inte riktigt sams, eller så har jag inte fattat grejen och satt den ihop med perenner som har svårt för konkurrens. Vintergrönan tog helt enkelt över.
  Men trots detta så gillar jag den och jag funderar starkt på att köpa hasselörten och efter att ha upptäckt den här: Krypkornellen.
  Ha en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera