fredag 26 mars 2010

snart är det dax...

...för mig att så inomhus, det brukar inte bli så där jättemånga sorter mest på grund av platsbrist....Idag har jag iallafall  köpt Tomat och Gurkfröer, det blev fyra olika tomatsorter; Ildi (gul körsbärstomat), Gardeners delight (röd körsbärstomat), Black Russian och Tigrella, en randig...
Sedan blev det två påsar med vanlig slanggurka.


Ska bli trevligt att sätta fingrarna i jorden igen, det var ju ett tag sedan jag sådde mina perenner och ställde ut dem för stratifiering i snön...Ja, stratifierade lär de iallafall ha blivit så kallt vi haft i flera olika omgångar!
Har ju faktiskt varit en helt otrolig vinter i år, snön lade sig här i december och ligger faktiskt fortfarande kvar ganska tjockt i trädgården. Visserligen kan man skönja att våren är på gång, jag har en tova med blommande snödroppar och i grusgången där vi skottat bort snön ser de frösådda digitalisplantorna riktigt frodiga ut!
Såg oxå att det kommit upp lite pärlhyacintstrån under ligusterhäcken... och igår såg jag första fjärilen, visserligen inne i växthuset, det som är kvar av det... men ändå. Dessutom hörde och såg jag ett flygande V av svanar vid min runda runt byn igår förmiddag å det är väl vårtecken om något!

Har beställt en bok som jag hoppas kommer snart: The new encyklopedia of Hosta, åh så spännande, har väntat länge på en bra Hosta bok, hoppas att denna infriar mina förhoppningar!
Sitter dessutom och skissar på en stor plantering till ett par vänner, alltid lika roligt att få fundera, komponera och planera till andra. Tycker att det är lättare, på något konstigt vis, att göra rabatter och planteringar till andra än till mig själv. Oftast får jag dessutom till det riktigt bra vilket alltid är en bonus!
Själv är jag ju en samlare vilket innebär att jag anser att gör jag en ny rabatt så måste den fyllas med nya sorter som jag inte har och det vet ju alla (?) att det inte är lika lätt att få till det med blomningstider, färger sturkturer osv om man inte provodlat sakerna innan... dessutom har jag en förmåga att plantera fel saker på fel plats....tur att det mesta går att gräva upp och flytta på både en och flera gånger!
När man gör planteringar åt andra kör jag med lite mer säkra kort.... plockar ihop de där snygga kombinationerna som hamnat ihop av en slump i den egna trädgården men som blev en  sådan supersnyggt kombination...
Ja ni, tänk när marken är helt bar och man får börja på riktigt med att gräva rabatter istället för att sitta inne med papper och färgpennor och rita dem...
Få gräva sig riktigt svettig....

Nu blir det fredagsmys!!!
Ha en underbar kväll alla goa!
Kramar Ullis
4 kommentarer:

 1. Här har vi bar jord, men inte all din kunskap...
  Trevlig helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Det känns som om man skulle vakna så sakteliga efter en lång vinteride. Allt man kan peta i jorden - ute och inne är livskvalité!/Anja

  SvaraRadera
 3. Black Russian är en favorit här! Vi brukar också ha en gul körsbärstomat, men jag är osäker på om det är Ildi. Den går att äta som godis!

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt med en ny bok vem är författaren ?.//Britt

  SvaraRadera