onsdag 21 juli 2010

Ny rabatt

Hej raringar!
Vilket trevligt sommarväder vi har, alldeles perfekt nu när jag har semester. Igår påbörjade ju jag planerna på en ny rabatt nere vid dammen. Idag har jag gjort den klar
och så här blev den:


från andra hållet:

Längst ner i bild har jag grävt bort gräset, där ska jag göra en grej men det får ni se en annan dag.
Jag har planterat;
juglands regia, salix 'bullata', magnolia 'susan', zenobia pulverulenta 'blue sky', två hostor, två olika nävor, malva 'braveheart', primula vialli, Heuchera 'ring of fire', en minirams, paeonia suffruticosa 'rockii, lagerbladsträd samt en aconitum 'ivorine'. Det finns lite plats för fler plantor men detta var de som stor i krukor och väntade...och de har väntat ganska länge så det var hög tid för plantering. Valnöten var jag tvungen att flytta från ett annat ställe där den växt sig på tok för stor, nu hoppas jag att den överlever, jag är ju inte särskild snäll mot mina växter- jag menar, flytta träd mitt i värsta sommarhettan....men det brukar gå, med mycke vattning och lite omtanke så tror och hoppas jag att valnöten fixar det.....!
Oj, klockan är visst mycke, dax för lite mat!
Hoppas ni får en trevlig eftermiddag och en skön kväll!
Må väl, kramar Ullis


7 kommentarer:

 1. Hej! Jag blir så inspirerad av din nya rabatt!
  Har länge tänkt gör ett s.k. woodland under en stor tall nere på vår tomt, just med torvblock omkring.
  Går det tror du? Tallen är inte så tät, så litet sol är där under dagen. Vilken sorts jord ska man fylla på med innanför torvblocken? Jag tänkte ha surjordsväxter där, eftersom tallen ju barrar och det blir surt av det... Am.blåbär,rododendron,ja, vad kan man ha mer? Några tips?
  Tack på förhand!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Vad bra med dessa torvblock.
  De blir ju så charmig mossgröna med åren.
  Gillar detta skarpt.
  Ha en fortsatt skön semester, Petra B.

  SvaraRadera
 3. Mycket snyggt och inspirerande! Och vilken vacker äkta valnöt (vår egen blir mer som en buske, eftersom den ju egentligen inte klarar vår zon och fryser ner rejält varje vinter)!

  Om du har tid och ork att svara på en fråga undrar vi om du gräver bort grässvålen under den nya rabatten, eller täcker gräset med något innan du lägger på jorden?

  SvaraRadera
 4. Monica:visst går det att bygga ett torvparti under en tall, bygg uppåt-alltså lägg markduk och ställ ut torvblocken som en kant, fyll på med torv, kompost och rhododendronjord samt lite 'mullch' alltså pinnar,bark,barr, kottar och annat man kan kratta upp i skogen. Å växter finns det massor: astillbe, trillium, hosta, sockblommor, många barrväxter trivs oxå bra och i buskväg; häxahl, olvon, korneller, krypkornell är en underbar marktäckare tillsammans med myskmadra i surjordspartier. Lycka till!
  Arboarkticum; Jag täcker med ett ganska tjokt lager tidningspapper som jag vattnar rejält på sedan på med jorden och torven. Är det större träd gräver jag ett hål först... tidningspappret gör att gräset multnar ner och blir till jord på ca 3-6 månader. Jag gräver inte bort gräset om det jag inte måste-onödigt att ta bort sådant som blir till jord såsmåningom!
  Ha det gott! Kramar Ullis

  SvaraRadera
 5. Vad du har varit duktig - att du bara orkar! Och vad fint det blev!!
  Jag var ute nu på morgonen och rensade under vår 10 m långa rosenspaljé. Igår vattnade jag och rensade jag framsidan av spaljérabatten - alltså biten in mot trädgården - och idag skulle jag ta baksidan där ogräset har växt till sig riktigt ordentligt.
  Höll dock på att svimma innan jag var klar, redan klockan 8.30 var det 30 grader varmt och dessutom vansinnigt fuktigt så svetten rann ner i ögonen hela tiden. Jag trodde det hade regnat i natt, så blött var det på altanerna. Så nu blir det att ta det lugnt idag!

  SvaraRadera
 6. Ännu ett lyckat projekt ser så fint ut hos dig//Britt

  SvaraRadera