torsdag 6 maj 2010

barrigt värre

Barrträd älskar jag, vet inte riktigt varför, kanske lider inte jag av 70-talets minnesbilder av stora kompakta sockertoppsgranar och kryptallar i mängder?! Trots att jag faktiskt är född i början av 70-talet...
För mig är barrisarna stommen i trädgården tillsammans med träden naturligtvis, om man gör en liknelse är väl träden taket i rummen och barrisarna väggarna?! Iallafall finns det så himla många snygga barrträd i olika former, sorter och arter, en uppsjö...å jag vill ha många! Min vill-ha-lista är full av snyggingar!
Igår kom en av de många hem efter en jakt på flera år! Lyckliga jag hittade en Picea lasiocarpa compacta hos Eva som har netbutiken; odlarglädjen. Äntligen får jag göra en liten bock i kanten på min lista!!Jippi!!!
Var jag ska plantera den? Vet inte, fniss, men är så lycklig över att ha fått tag i den, så det ordnar sig alltid.....
Andra snyggingar och några av favoriterna som jag har i trädgården är:

Pinus x schwerinii
ovan och närbild nedan

Tsuga canadensis 'jeddeloh'


En utmärkt bok med stora bilder på barrväxter, ett lexikon skrivet av: D M van Gelderen, J R P van Hoey Smith: Conifers the illustrated encyclopedia.

Pinus strobus 'torulosa' en supersöt lockig tall!


närbild på en cypress som heter 'boulevard', alldeles utmärkt till kransar vintertid, mjuk och lätt att arbeta med och framförallt inte stickig!

å så min 'lilla' sötnos; den serbiska hänggranen: picea omorika pendula. Ser ut som ett troll!
Men ett väldigt fint troll, iallafall i mina ögon. vänder man på barren är de läckert silvervita på undersidan...
Må väl alla rara!
Kramisar Ullis

4 kommentarer:

 1. Delar verkligen din kärlek till barren! Är fullkomligt galen i vackra barrträd - och det blir bara värre och värre. :-D Du visar många otroligt fina exemplar! Och precis som du skriver - de ser liksom ut som troll, hundvalpar, gosedjur - så otroligt personliga... Förmodligen blir det lite barr-frosseri hos oss också på bloggen i morgon.

  SvaraRadera
 2. Du är som en levande uppslagsbok! Så mycket man kan lära sig av din blogg! Tack för det!
  Hade inte en aning om att alla dessa skönheter fanns... Det där "trollet" är jättefint"!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Otroligt vackra barrträd dom du visar! Jag har inga alls, tycker inte dom passar i just min trädgård. Men på rätt plats är dom skönheter!
  Kram Cilla

  SvaraRadera
 4. hejsan!
  Dina "barrisar" ser helläckra ut. Dock ser min P. omorika 'Pendula' annorlunda ut än din. Min är högrest, rak och smal. /Anja

  SvaraRadera